Wetenschap

Zo zou een vlucht boven Mars er uitzien

Filmmaker plakt NASA-beelden manueel samen in Mars-film

Drie maanden: zo lang deed de Finse filmmaker Jan Fröjdman erover om deze video van Mars handmatig samen te stellen. Het resultaat is een indrukwekkende blik op het oppervlak van de rode planeet met 3D-effect.

1 © rv

Hoewel de video een realistisch beeld geeft van de rode planeet, is dit helemaal niet wat u zou zien als u de kans had om naar Mars te reizen. De stoffige atmosfeer van de planeet verduistert elk zicht op de diepe valleien en glooiende heuvels die Mars rijk is.

"De beste manier om het oppervlak te zien, is via digitale foto's die je verbetert op je computer", zegt Alfred McEwen, onderzoeker bij NASA. De voorbije twaalf jaar nam de krachtige HiRISE-camera van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liefst 50.000 spectaculaire hogeresolutiebeelden van het Marsoppervlak.

De Finse filmmaker Jan Fröjdman verwerkte enkele van die beelden in deze video, die hij handmatig in elkaar puzzelde. Hij kleurde de foto's in, identificeerde kraters, kloven en bergen en sorteerde de foto's in paren. Om een pan-effect te bekomen, plakte hij de foto's samen op basis van referentiepunten en verwerkte ze als frames in een video.

Een werkje dat - zonder gespecialiseerde software - drie maanden in beslag nam. Voor de meest complexe gebieden, zoals het valleiencomplex Angustus Labyrinthus, moest Fröjdman duizenden referentiepunten identificeren. In totaal selecteerde hij handmatig meer dan 33.000 referentiepunten.

nieuws