Wetenschap

Zijn vrouwen van nature guller?

- Dirk Waterval - Bron: Het Parool
1 savings, money, annuity insurance, retirement and people concept - close up of senior woman hands holding money in glass jar © Thinkstock

Wie weleens met een collectebus over straat loopt, weet het misschien al lang: vrouwen geven meer aan goede doelen. Genereuzer, socialer: ligt dat in hun aard of is het cultureel bepaald, een kwestie van maatschappelijke verwachtingen?

Nieuw onderzoek lijkt te wijzen op harde verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein. Een team van Zwitsers, Duitsers en Nederlanders laat in vakblad Nature Human Behaviour zien dat vrouwen meer voldoening halen uit genereus gedrag. Na het delen van geld komt bij hen meer dopamine vrij, een stofje in de hersenen dat een belonend gevoel geeft.

Om te testen of dat beloningssysteem inderdaad anders werkt, kregen groepen mannen en vrouwen geld om al dan niet weg te geven. Werd hun dopamineproductie daarbij kunstmatig onderdrukt, dan hielden de vrouwen meer geld in eigen zak. Zonder dopamineonderdrukkers toonde 51 procent van de vrouwen zich vrijgevig, met die onderdrukkers daalde dat naar 45 procent. Bij mannen was dat juist omgekeerd: die lijken door hun brein te worden beloond bij zelfzuchtigheid. 

Het gaat hier om een klein effect, zegt de niet-betrokken hoogleraar Gina Rippon tegen The Guardian. En ondanks deze biologische uitleg kan cultuur alsnog de verklaring zijn voor het verschil. Het brein is in ontwikkeling, bij de geboorte ligt het nog niet vast.

nieuws

zine