Wetenschap

Zeldzame, gigantische scheepsworm gevonden in Filipijnen

Wetenschappers hebben voor de eerste keer een levend specimen van een gigantische scheepsworm gevonden in de Filipijnen. Hoewel het bestaan van de worm reeds jaren bekend is, kon men er tot op heden nog geen levend exemplaar van bestuderen. 

1 © the Telegraph

De zeldzame en raadselachtige soort, in vakjargon bekend onder de naam Kuphus polythamia, is de langste levende tweekleppige (klasse van de weekdieren) waarvan de mens op de hoogte is. Dat zegt een studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). 

Het dier is niet alleen uniek omwille van zijn lengte, maar ook vanwege zijn eetpatroon. Deze scheepsworm voedt zich immers voornamelijk met modder en slib uit de haven. Normaliter zijn leden van de scheepswormfamilie veel kleiner en voeden ze zich met rottend hout.

Een groep Amerikaanse wetenschappers vond recent zo'n vijftal scheepswormen in de haven van Mindanao in de Filipijnen. Onderstaande video laat zien hoe ze het dier van zijn harde schelp ontdoen, om het vervolgens zachtjes uit zijn omhulsel te schudden. Een lang, slijmerig zwart wezen komt dan tevoorschijn. Het recent ontdekte exemplaar mat 1,5 m en had een diameter van om en bij de 6 cm. 

nieuws

cult

zine