Wetenschap

Zeldzame 'blauwe maan' aan de hemel vanavond

- Redactie - Bron: The Telegraph
1 © thinkstock

Volle maan is altijd mooi om zien, maar die van vanavond is extra bijzonder. Het is namelijk 'blauwe maan' vannacht, een erg zeldzaam verschijnsel.

Een blauwe maan is de tweede volle maan in een maand tijd. Het natuurverschijnsel komt gemiddeld om de 2,7 jaar voor. Een maancyclus duurt gemiddeld 29,5 dagen, terwijl menselijke maanden tussen de 28 en 31 dagen duren. Vandaar komt het soms voor dat er twee volle manen in één maand vallen. De eerste volle maan van de maand stond op 2 juli aan de hemel.

De naam 'blauwe maan' betekent niet dat de maan ook echt blauw zal kleuren, maar is mogelijk afkomstig van de Engelse uitdrukking 'once in a blue moon', ofwel iets wat maar erg zelden gebeurt.

Share

De kans dat u vannacht de blauwe maan te zien krijgt, is bijzonder groot

De vorige blauwe maan was te zien op 31 augustus 2012. In 1999 was er twee keer een blauwe maan te zien, wat nog uitzonderlijker is. De volgende keer dat dit gebeurt is in 2018.

De blauwe maan van vannacht valt samen met de start van de Perseïdenzwerm, een wolk van stofdeeltjes die worden achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Die stofdeeltjes botsen met de dampkring van de aarde, met zogenoemde vallende sterren tot gevolg. Het hoogtepunt van de Perseïden valt volgens volkssterrenwacht Urania in de nacht van 12 op 13 augustus.

De kans dat u vannacht de blauwe maan te zien krijgt, is bijzonder groot. Het blijft immers droog en de opklaringen worden breder, voorspelt het KMI. Brengt u de late avond buiten door? Voorzie dan toch maar een extra trui. De minima liggen vannacht immers tussen 7 en 11 graden.

cult