Global warming

Zee-ijs rond Antarctica bereikt diepterecord

- JC - Bron: Reuters, National Geographic

Het zee-ijs rond Antarctica is geslonken tot de kleinste omvang ooit vastgesteld. Dat blijkt uit Amerikaanse satellietgegevens. Dinsdag was er in de Zuidelijke Oceaan 2,287 miljoen vierkante kilometer bevroren ijswater: een diepterecord.

1 © Thinkstock

Het ijs rond het bevroren continent bereikt gewoonlijk eind februari zijn kleinste oppervlakte. In het zuidelijke halfrond is het nu immers zomer. Wanneer het opnieuw kouder wordt, neemt het ijswater weer toe.

Afgelopen dinsdag, 14 februari, was er al zoveel ijs gesmolten dat het vorige record van 27 februari 1997 verbroken werd. Toen was er 2,290 miljoen vierkante kilometer zee-ijs.

Volgens Mark Serreze van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center gaat het om voorlopige resultaten. "Het is gebruikelijk om te kijken naar de gemiddelden van vijf dagen. Maar tenzij er iets onverwachts gebeurt, hebben we inderdaad te maken met een diepterecord."

De afgelopen jaren nam het zee-ijs rond Antarctica toe ondanks de algemene opwarmende trend. Klimaatontkenners wijzen vaak naar Antarctica als 'bewijs' tegen de opwarming van de aarde. Sommige klimaatwetenschappers linken de paradox aan veranderingen in winden en oceaanstromen. "We hebben Antarctica altijd gezien als een slapende olifant. Misschien begint hij zich nu te roeren."

De omvang van het zee-ijsoppervlak wordt sinds 1979 geregistreerd.

nieuws

cult

zine