Bevalling

WHO: "Geboortes niet onnodig versnellen"

1 Beeld ter illustratie. © Shutterstock

Medisch personeel en vroedvrouwen zouden bevallingen niet mogen versnellen, tenzij er echte risico's of complicaties op het spel staan. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij nieuwe richtlijnen om medische interventies in de verloskamers te beperken.

Er moet dus meer vertrouwen zijn in de capaciteit van een vrouw om op een natuurlijke manier een kind te baren, aldus de WHO.

Share

De Wereldgezondheidsorganisatie laat de regel los dat er een interventie nodig is indien de baarmoederhals minder dan één centimeter per uur opent

De voorbij twintig jaar is het gebruik van methodes om het geboorteproces te sturen, zoals een infuus of een keizersnede, aanzienlijk toegenomen. Die interventies dienen wel om vrouwen en hun zuigelingen te helpen, maar ze kunnen ook negatieve effecten hebben, klinkt het.

In het bijzonder ondermijnen ze de capaciteit van de vrouw zelf om te baren en hebben ze een negatieve invloed op de ervaringen daarbij. Indien de arbeid normaal verloopt en indien moeder en kind het goed stellen, is er geen nood aan bijkomende stappen.

De WHO laat daarbij de al decennia geldende regel los dat er een interventie nodig is indien de baarmoederhals minder dan één centimeter per uur opent. "Die oude richtlijn kan voor sommige vrouwen onrealistisch zijn en is onnauwkeurig bij het identificeren van vrouwen met een risico op nadelige gevolgen voor het kind", zegt de WHO.

nieuws

cult

zine