Sterrenkunde

Wetenschappers ontdekken meest afgelegen object van ons zonnestelsel

1 Artistieke impressie van V774104. © NASA/JPL-Caltech

Wetenschappers hebben een nieuw hemellichaam ontdekt in ons zonnestelsel, zo berichten onze collega's van De Volkskrant. Het object met de naam 'V774104' is 500 tot 1000 kilometer groot en ligt op meer dan 15 miljard kilometer van de zon. Daarmee is V774104 het verst van de zon verwijderde lid van ons zonnestelsel.

Share

De meest fascinerende theorie is dat achter de Kuipergordel een nog onontdekte planeet schuilgaat die de baan dicteert van V774104

Het afgelegen hemellichaam V774104 werd ontdekt met de 8-meter Subaru-telescoop op Mauna Kea (Hawaï). Het ligt op een indrukwekkende afstand die 103 keer groter is dan de afstand tussen de aarde en de zon.

Het is nog niet duidelijk welke baan V774104 volgt. Dat is belangrijk om meer te weten te komen over de oorsprong van het object. Het zal nog zeker een jaar duren voordat daar meer duidelijkheid over zal zijn.

Als blijkt dat V774104 met een bepaalde regelmaat in de buurt van Neptunus komt, zou het om een Kuipergordelobject kunnen gaan dat door de zwaartekracht van de grotere planeten in ons zonnestelsel is weggeslingerd.

Een andere optie is dat het een kleiner hemellichaam is dat permanent vertoeft aan de rand van ons zonnestelsel. Zo zijn er nog maar twee ontdekt: Sedna en 2012 VP113. Dan zou het object ontsnapt kunnen zijn uit het binnenste deel van de Oortwolk. Dat is de grote 'wolk' van ijsachtige objecten die ons zonnestelsel omhult.

Maar dan is de vraag hoe het in die baan is terechtgekomen. De meest fascinerende theorie is daar dat achter de Kuipergordel een nog onontdekte planeet schuilgaat die de baan dicteert van V774104.

nieuws

cult

zine