Duurzaam consumeren

Welk jeansmerk is het meest (en het minst) vervuilend?

1 © thinkstock

Jeans en denim zijn omwille van hun intensieve en vervuilende productieproces niet bepaald een pretje voor het milieu. Maar op vlak van ecologie en duurzaamheid zijn er grote verschillen tussen de merken. Ontdek hier van welk label de 'groene jongen' (of meisje) in u zich best een exemplaar aanschaft.

Jeans: zo hip, zo vervuilend

Dat een 'blue jeans' ook 'green' moet zijn, daarvan raken steeds meer denimproducenten overtuigd. Ook in ons land probeert men om tijdens het productieproces minder water, minder energie en minder chemicaliën te gebruiken. Lees er hier meer over.

Om na te gaan hoe 'ecologisch' je jeans tot stand kwam, zijn er een aantal ecologische labels. Alleen producten die een aan bepaalde ecologische selectiecriteria voldoen, krijgen zo'n label mee.

Onder meer Blue Sign, Fair Wear Foundation en GOTS letten erop dat er duurzame ruwe materialen in hun jeans worden gebruikt, dat er duurzaam geteeld wordt en bekijken de arbeidsomstandigheden in het proces.

Op basis van die (en andere) selectiecriteria maakte de organisatie Rank a Brand een ranglijst van 'duurzame' jeansmerken op. Elk van de merken kreeg een 'duurzaamheidsscore' op 32 mee.

'Kings of Indigo' wordt door de organisatie als de meest duurzame keuze bestempeld. Ook bekende merken als 'G-star', 'Cheap Monday' en 'Levi's' doen het nog redelijk goed. 'Lee', 'Diesel' en 'Pepe Jeans' bengelen dan weer helemaal onderaan het lijstje.

Het volledige resultaat van de vergelijkende studie vindt u in onderstaande tabel.

nieuws

zine