Psychologie

Waarom we elkaar beter niet zo snel autist, narcist of psychopaat noemen

Door labels te gebruiken waar je eigenlijk niets van weet vergroot je het stigma

- Mirthe Berentsen - Bron: De Volkskrant

Nee, die vriend die zoveel opruimt, heeft niet per se een dwangstoornis, en een ongemakkelijk gesprek maakt je nog geen autist. Elkaar labels opplakken is schadelijk voor echte patiënten, waarschuwt schrijver Mirthe Berentsen.

Sinds de Amerikaanse verkiezingen in 2016 hebben psychologen, media, politici en miljoenen mensen op sociale media zich het hoofd gebroken over de psychische gesteldheid van president Trump - culminerend in het boek The Dangerous Case of Donald Trump waarin 27 vooraanstaande psychiaters waarschuwen voor de president. Ze noemen hem een narcist en psychopaat, een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving.

Niet alleen Trump, ook andere machthebbers en politici worden weggezet als geestesziek. Zo zei de VN-commissaris voor de Mensenrechten dat president Duterte van de Filipijnen verplicht moet worden tot een psychologisch onderzoek, noemde Trump president Nieto van Mexico 'gek', verklaarde de Cambodjaanse president oppositieleider Sam Rainsy 'gek', en bestempelde de Poolse regering Nederlands politicus Frans Timmermans tot 'een gek'.

nieuws

cult