Gezondheidszorg

Waarom kankerpatiënten toch maar beter suiker blijven eten

Oncologen ongerust over niet gefundeerd voedingsadvies

Suiker doet kankercellen sneller groeien, blijkt uit nieuw Belgisch onderzoek. "En dus kunnen kankerpatiënten die suiker maar beter vermijden", beweren de onderzoekers. "Een voorbarige conclusie", vinden oncologen. "Onze patiënten hebben net baat bij een energierijk dieet."

Negen jaar lang bogen onderzoekers van KULeuven, VUB en VIB zich over de relatie tussen suiker en kankercellen. Dat die kankercellen versneld suiker omzetten in melkzuur ontdekte de Duitse biochemicus Otto Warburg lang geleden al. Maar waarom ze dat deden en hoe dat Warburg-effect nu precies werkte, was een raadsel. Tot nu. 

De Belgische onderzoekers ontdekten dat bij afbraak van suiker stoffen vrijkomen die de groei van kankercellen stimuleren. "Een vicieuze cirkel", zegt professor Johan Thevelein (VIB-KUL), die samen met Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (VUB) het onderzoek uitvoerde.

cult

zine