Klimaatakkoord

VS stappen nu ook officieel uit klimaatakkoord Parijs

1 Trump kondigde op 1 juni in de tuin van het Witte Huis aan dat zijn land uit het klimaatakkoord van Parijs zou stappen. © ap

De Verenigde Staten hebben de Verenigde Naties officieel laten weten dat ze uit het klimaatakkoord van Parijs zullen stappen, zoals president Donald Trump voor de zomer al had aangekondigd. De VS willen wel mee blijven onderhandelen over de implementering van het akkoord.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalt in een mededeling dat Trump bereid is om opnieuw deel te nemen aan het klimaatakkoord, maar dan aan voorwaarden "die gunstiger zijn voor de Amerikaanse ondernemingen, arbeiders, bevolking en belastingbetalers".

Tegelijk kondigt de regering-Trump aan dat ze aan de onderhandelingstafel wil blijven zitten, ook tijdens de 23ste VN-klimaatconferentie (COP23) die in november in het Duitse Bonn zal plaatsvinden. Doel daarbij is de Amerikaanse belangen beschermen en "verzekeren dat alle toekomstige beleidsopties open blijven".

De deelname aan de klimaatonderhandelingen houdt onder meer in dat de Amerikanen mee zullen blijven praten over de richtlijnen over de implementering van het akkoord van Parijs, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken tot slot.

Dossier Klimaattop
Dossier Klimaattop

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine