wetenschap

VS gooit jaarlijks drie miljard aan dure kankermedicijnen weg

1 © anp

In de Verenigde Staten wordt jaarlijks voor miljarden dollars aan dure kankermedicijnen weggegooid, omdat de patiënt vaak meer pillen krijgt dan nodig is. De rest wordt weggegooid, zelfs als de kwaliteit nog goed is.

Onderzoekers aan het Memorial Sloan Kettering kankercentrum in New York berekenden dat de kosten van die overtollige medicijnen dit jaar zullen oplopen tot 3 miljard dollar. De overheid heeft juist aangegeven sterk te zullen moeten snijden in de gezondheidszorg, vanwege de extreem hoge kosten.

Vooral voor de bestrijding van kanker, één van de snelst groeiende ziektes in de VS met de duurste medicijnen, is steeds meer geld nodig. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in BMJ (het voormalige British Medical Journal).

De jaarlijkse miljardenverspilling een halt toe te roepen, zal overigens niet eenvoudig zijn, zo voorspellen de onderzoekers. "Sommige medicijnen worden verkocht voor duizend keer de prijs van goud", aldus leider van het onderzoek Peter B. Bach. "Sommige patiënten kosten 15.000 dollar per maand."

nieuws

cult

zine