Gezondheid

Vrouwen met kinderwens slikken te weinig foliumzuur

1 © THINKSTOCK

Het advies aan vrouwen met een kinderwens om foliumzuur te slikken, wordt te weinig opgevolgd. Volgens onderzoekers zijn er in Europa daardoor evenveel baby's met open ruggetjes als twintig jaar geleden.

In Vlaanderen wordt vrouwen die zwanger willen worden aangeraden om dagelijks een supplement van 400 microgram foliumzuur in te nemen. Dat moeten ze het best doen zodra ze stoppen met anticonceptie, en dit tot en met de derde zwangerschapsmaand. Op die manier moet de kans dat ze een baby met een ernstige afwijking op de wereld zetten, worden verkleind.

De afwijking die met foliumzuur kan worden tegengegaan, is spina bifida. Zo'n open ruggetje is het gevolg van het niet goed sluiten van de neurale buis in de foetus. Als in de eerste weken van de zwangerschap blijkt dat de toekomstige moeder te weinig folaat - vitaminen van de B-groep - heeft, dan is het waarschijnlijker dat dit scenario zich ontplooit.

Toevoegen aan voeding

Share

Onderzoekers menen dat het goed zou zijn om het voorbeeld van de VS te volgen en foliumzuur aan de voeding toe te voegen

Onderzoekers ontdekten al in 1991 dat door deze vrouwen supplementen te laten slikken, de kans op spina bifida met 72 procent wordt verkleind.

Omdat hun adviezen niet het verhoopte effect hebben, menen onderzoekers dat het goed zou zijn om het voorbeeld van de VS te volgen en foliumzuur aan de voeding toe te voegen. Over de oceaan doen ze dat al een hele tijd, net omdat de aanbevelingen niet werden gevolgd.

Ze verrijkten daarop graanproducten als brood, rijst en pasta met het foliumzuur. Op die manier kregen de vrouwen het wel binnen en daalde het aantal afwijkingen. Intussen hebben wereldwijd al tachtig landen een soortgelijke aanpak.

Onderzoekers menen dat de strategie ook bij ons moet worden onderzocht. "Al moeten we dan wel goed kijken naar de risico's hiervan", klinkt het. Er zijn immers aanwijzingen dat een teveel aan foliumzuur tumorgroei bij ouderen met kanker kan bevorderen.

nieuws

cult

zine