Waardig ouder worden

Vroegere voordeur wijst ouderen de weg in rusthuis

3 © truedoors.com

Hoe leid je vergeetachtige bejaarden naar hun kamer in het rusthuis? Met een fotosticker van hun oude voordeur, zo bedacht een Nederlands woonzorgcentrum.

In rusthuis Weidevogelhof, in Pijnacker, zijn zes kamers van een persoonlijke deursticker voorzien. "Alle deuren hier waren oranje", zegt zorgverlener Merle Koreneef in het Algemeen Dagblad. "Bewoners konden alleen aan het naambordje zien waar ze woonden, of door hun kamernummer te onthouden. Maar als je begint te dementeren kan dat best lastig zijn."

Een van de ouderen met een persoonlijke voordeur is Rojas (76). Met een deursticker van zijn huis op Curaçao, met fraai houtwerk en uitbundige versieringen. "Ik ben er erg blij mee. Mijn dochter heeft dit geregeld. Zij weet dat ik heimwee heb naar mijn geboorte-eiland."

3 © truedoors.com

Het bedrijf achter de geheugenstickers is True Doors. Bedoeling was eerst om de boel gewoon wat op te vrolijken, stelt medewerker Rahzeb Choudhury in de Nederlandse krant. "Maar al snel bleek dat mensen met lichte of matige dementie veel makkelijker hun kamer weten te vinden zodra die een deur heeft die ze van vroeger herkennen."

In een tehuis in het Nederlandse Veenendaal bestudeert Choudhury welk effect de deurstickers hebben op bewoners met zware dementie. Ook daar verwacht hij positieve resultaten.

3 © truedoors.com

nieuws

cult

zine