Gezondheidszorg

Vroedvrouwen pleiten voor bevallen met lachgas

1 © THINKSTOCK

Een opmerkelijke pleidooi van de Vlaamse Organisatie van Vroedvrouwen (VLOV). Zij pleiten in verschillende media voor het gebruik van lachgas in de verloskamer.

Share

'Bij lachgas blijft de mama mobiel'

In verschillende landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is dit een populaire pijnstiller bij bevallingen. Dat zou het bij ons ook kunnen worden, geloven de vroedvrouwen. In Vlaanderen is het AZ Sint-Blasius in Dendermonde het enige ziekenhuis waar lachgas vandaag een optie is. Op alle andere plekken bevalt een vrouw ofwel natuurlijk, ofwel met een epidurale verdoving.

"Maar daar zit een hele grote stap tussen, die het lachgas zou kunnen overbruggen", klinkt het bij de VLOV. De verloskundigen halen aan dat een ruggenprik niet altijd als aangenaam wordt ervaren: soms maakt die het bijvoorbeeld moeilijk om de benen te bewegen. "Bij lachgas blijft de mama mobiel."

Vrouwen die van het lachgas gebruikmaken, doen dat via een mondstukje. Daarmee kunnen ze zelf bepalen wanneer ze het mengsel met zuurstof tot zich nemen. Als ze dat doen, dan treedt dertig seconden later een soort van beneveling op, die de pijn minder heftig maakt.

Niet alle anesthesisten zijn evenwel vol lof over het gas. Sommige stellen dat het verdovende effect vaak net te laat komt.

nieuws

cult

zine