wetenschap

Vrijwilligerswerk verkleint risico op dementie

1 Vrijwilligers knotten wilgen. © Fred Libochant

Gepensioneerden die vrijwilligerswerk doen hebben minder kans op dementie dan gepensioneerden die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de VUB en de KULeuven onder Zweedse burgers die in 2010 met pensioen gingen en vijf jaar door een team wetenschappers werden gevolgd.

Het team bracht in kaart hoe geheugenverlies, afnemend leervermogen en taalgebruik zich ontwikkelden bij drie groepen senioren. De ene deed minimaal een uur per week vrijwilligerswerk, de tweede af en toe en de derde nooit.

De ouderen die regelmatig als vrijwilliger bezig waren, hadden na vijf jaar opmerkelijk minder concentratieproblemen, konden helderder denken en hadden minder moeite met herinneringen dan de gepensioneerde werknemers die zelden of nooit vrijwilligerswerk deden.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het psychologisch en medische tijdschrift PlosOne. Het werd verricht door wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel, de Katholieke Universiteit Leuven en universiteiten van Stockholm, Swansea en Calgary.

nieuws

cult

zine