Wetenschap

Verdomme! Vloeken maakt je écht sterker

Zij die bedreven zijn in de kunst hadden al langer het idee, maar nu bevestigt een studie van een groep psychologen het ook: er eens lustig op los vloeken vergemakkelijkt fysieke inspanningen. 

1 © Thinkstock

De psychologen deden een reeks experimenten met een groep proefpersonen die een scheldwoord of een neutrale term moesten herhalen terwijl ze ofwel een fietsproef, ofwel een handgreeptest uitvoerden. "We vroegen hen om het woord te herhalen tijdens de test", zegt Richard Stephens van de Universiteit van Keele. "Ze moesten het vloekwoord niet per se uitschreeuwen, gewoon monotoon uitspreken was voldoende."

Proefpersonen die zich een weg vloekten doorheen hun opdracht leken aan kracht te winnen. De fietsers konden hun piekvermogen met 24 watt verbeteren, terwijl de personen in de handgreeptest hun knijpkracht met 2,1 kilogram verhoogden. Vloeken lijkt dus wel degelijk voordelen te hebben tijdens fysieke inspanningen.

De studie ontdekte eveneens dat de hartslag van de proefpersonen niet steeg terwijl ze vloekten. Die bevinding suggereert dat vloeken geen zogenaamde vecht-of-vluchtreactie,  een verdedigingsmechanisme bij acuut gevaar, triggert. "We moeten nog uitzoeken waarom vloeken precies een effect heeft op fysieke kracht en pijntolerantie", aldus Stephens. 

Wat de onderzoekers concludeerden in hun studie is niet meteen iets dat mensen nog niet wisten. De wetenschappers slaagden er wel in om de effecten na te gaan op systematische en objectieve wijze. "We denken dat mensen instinctief teruggrijpen naar scheldwoorden wanneer ze pijn hebben en wanneer ze hun prestaties willen verhogen."

nieuws

cult

zine