Wetenschap

Toenemende vleesconsumptie "zal het milieu verwoesten"

- Redactie - Bron: The Guardian
1 © Thinkstock

Wetenschappers voorspellen dat de vleesconsumptie drastisch zal toenemen als gevolg van de groeiende wereldbevolking en een verwoestende impact zal hebben op het milieu. De productie gaat immers gepaard met de uitstoot van broeikasgassen en verlies aan biodiversiteit.

De gemiddelde vleesconsumptie per persoon is in de voorbije 50 jaar bijna verdubbeld: van 23 kilo in 1961 tot 43 kilo in 2014. Bijgevolg nam de vleesproductie met een veel sneller tempo toe dan de bevolking. De productie ligt nu vier of vijf keer zo hoog als in 1961, stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Science.

Dat geldt niet voor alle landen; in sommige landen is de toename immers al gestopt. Maar vooral in middeninkomenslanden, zoals China en andere Oost-Aziatische landen, blijft de consumptie toenemen. In een recente prognose van de VN klonk het dat de globale vleesconsumptie tegen het midden van de 21ste eeuw met nog 76 procent zal toenemen.

Uitstoot

En dat is slecht nieuws voor het milieu. In de nieuwe paper benadrukken de Britse onderzoekers dat de vleesproductie gelinkt is aan een veel hogere koolstofuitstoot dan groenten, fruit en granen. Vandaag is de veehouderij goed voor 15 procent van alle aan de mens gelinkte uitstoot.

Daarnaast is de vleesproductie een belangrijke factor in het verlies aan biodiversiteit. Om voldoende voer voor het vee te kunnen produceren, moeten bossen en andere landschappen immers wijken voor landbouwgrond. Het leegpompen van rivieren en meren om al die maïs en andere granen van voldoende water te voorzien, heeft nu al een impact op de beschikbare waterbronnen, aldus de analyse.

"Het is moeilijk in te denken hoe de wereld een bevolking van 10 miljard mensen of meer kan voorzien van dezelfde hoeveelheid vlees die vandaag geconsumeerd wordt, zonder substantiële negatieve effecten op het milieu", besluiten de onderzoekers.

nieuws

cult

zine