Milieuprotest

Tien jaar geleden werd er één milieuactivist per week vermoord, nu zijn dat er vier

Wetenschappers brengen ruim 2.600 milieuprotesten in kaart

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
1 Milieuactivisten van het 'Ende Gelände’-protest tegen enorme steenkoolmijnen in Duitsland blokkeerden op verschillende plaatsen bruinkoolmijnen van energiebedrijf RWE. © EPA

Over de hele wereld maken almaar meer mensen een vuist tegen milieudestructie in hun buurt. Dat protest resulteert in vier moorden op manifestanten per week, maar ook in destructieve dammen, mijnen of pijpleidingen die er uiteindelijk niet komen.

‘Katowice’ leverde een klimaatkater op. Maar ondertussen komen almaar meer mensen op straat uit protest tegen milieudestructie in hun directe omgeving.

Share

‘Op ieder continent zijn er meer en meer intense protesten. Lokale groepen strijden om een stuk natuur te beschermen omdat hun leven er vanaf hangt’

Nick Meynen, European Environmental Bureau

Dat toont de online Environmental Justice Atlas (ejatlas.org), een interactieve kaart waarop ecologische economen van de Autonome Universiteit van Barcelona 2.638 milieuconflicten hebben aangeduid. Daarbij richten activisten en gewone burgers met wisselend succes blokkades op, organiseren ze betogingen of zetten ze sites af, omdat ze niet willen dat hun omgeving, hun levensonderhoud en hun gezondheid door een groot industrieel project vervuild of vernield raakt.

nieuws

cult

zine