In cijfers

Tbc houdt nog steeds lelijk huis in Europa

1 ©ecdc/who

1.000 tuberculosegevallen per dag, dat is het bedroevende cijfer voor 2013 in Europa en de omliggende landen. Dat cijfer daalt bovendien te traag, zo klinkt het bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). "Aan dit tempo is de EU pas volgende eeuw vrij van tbc."

Share

Ook in heel wat EU-landen waar tbc niet meer zo vaak voorkomt, blijkt de daling van het aantal besmettingen te stagneren

Ruim 130 jaar na de ontdekking van de bacterie Mycobacterium tuberculosis, die de besmettelijke infectieziekte tuberculose veroorzaakt, wordt geen regio ter wereld zo vaak getroffen door tbc als Europa. Dat meldt Zsuzsanna Jakab, regiodirecteur voor Europa bij de WHO, naar aanleiding van de publicatie van het rapport 'Tuberculosis surveillance and monitoring in Europe 2015'. Binnen de Europese Unie waren er in 2013 bijna 65.000 gevallen van tbc, dat is een daling met 6 procent.

Roemenië staat intussen voor 26 procent van alle gerapporteerde tbc-gevallen in de EU. Maar ook in heel wat EU-landen waar tbc niet meer zo vaak voorkomt, blijkt de daling van het aantal besmettingen te stagneren, zoals ook blijkt uit de cijfers voor België.

Kijk je breder, naar de 'Europese regio' van de WHO, loopt dat aantal op tot zo'n 360.000, of zowat 1.000 gevallen per dag. Binnen die 'Europese regio' vallen 53 landen, waaronder ook heel wat Oost-Europese en Centraal-Aziatische naties. Onder meer in landen als Oekraïne, Rusland, Kazachstan of Oezbekistan is de ziekte nog erg aanwezig.

Jakab maakt zich vooral zorgen over Multi Drug Resistant Tuberculosis (MDR-TB), een variant van de ziekte waarbij de bacterie resistent is geworden tegen verschillende soorten medicijnen. Hoewel slechts 4 procent van de geteste tbc-gevallen MDR-TB blijken te zijn, kan die variant nauwelijks behandeld worden. In de voorbije 10 jaar zijn de cijfers voor een succesvolle behandeling van MDR-TB ook hoegenaamd niet verbeterd.

"Aan het huidige dalingstempo van 6 procent is de EU/EER pas in de volgende eeuw vrij van tuberculose", zegt ECDC-directeur Marc Sprenger. Als Europa tegen 2050 tbc-vrij wil zijn - lees: minder dan 1 geval per miljoen inwoners - moet het aantal gevallen zeker dubbel zo snel zakken. Volgens Sprenger is daarvoor een aanpak op maat nodig voor elk land.

Op 30 en 31 maart vindt in Riga een ministeriële top plaats over de preventie en inperking van tbc.