Wetenschap

Studie UGent: mannen en vrouwen begrijpen elkaar slechts 20 procent van de tijd

1 © thinkstock

U dacht dat u uw partner door en door kende? Klopt niet, volgens een studie van de Universiteit Gent. Slechts in twintig procent van de gevallen schatten we juist in wat onze partner denkt en voelt. "Dat vrouwen mannen beter zouden begrijpen dan omgekeerd, blijkt ook niet waar te zijn," zegt onderzoekster Céline Hinnekens op Radio 1. 

Share

Vrouwen denken vaak: 'Hij luistert niet.' Dat blijkt in de praktijk niet te kloppen

Klinisch psychologe Hinnekens liet 150 Vlaamse koppels tussen 18 en 76 jaar zo'n tien à twaalf minuten discussiëren voor een camera, over een onderwerp dat binnen hun relatie wel eens voor conflict zorgt. Achteraf moesten de koppels vragen over hun partner beantwoorden die duidelijk maakten of ze de gedachten en gevoelens van hun geliefde juist konden inschatten. 

Conclusie: de proefpersonen sloegen de bal grandioos mis. Slechts in twintig procent van de gevallen konden de koppels juist benoemen wat er tijdens de discussie door het hoofd van hun partner ging.

Vooral met onszelf bezig

"Ik denk dat de verklaring hiervoor op twee verschillende punten ligt", legt Hinnekens uit op Radio 1. "Ten eerste zijn we tijdens een discussie vooral op onze eigen gedachten gefocust. Je denkt na over hoe jij je voelt, welke argumenten je wil gebruiken. Daardoor blijft er weinig ruimte over om te denken aan wat er door je partner heen gaat." 

"Ten tweede ligt het tempo tijdens een discussie erg hoog. Je moet snel reageren en denken en hebt daardoor geen tijd om alles in overweging te nemen."

Man versus vrouw

Share

'Ergens is het gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt'

Céline Hinnekes

Ook opvallend: terwijl vrouwen vaak denken dat ze mannen beter begrijpen dan omgekeerd, blijkt dat niet zo te zijn. Beide geslachten konden even slecht inschatten wat de ander dacht of voelde.

Wel typisch voor vrouwen zijn negatieve gedachten over hun partner, zoals 'hij luistert niet naar me' of 'hij is niet geïnteresseerd', terwijl dat in werkelijkheid niet blijkt te kloppen. Of het beter werkt bij holebikoppels werd in deze studie niet onderzocht. Wel scoorden koppels die nog maar net een relatie hebben beter op deze proef, omdat ze nog meer moeite doen om elkaar te begrijpen. 

Veilige score

Hoe we dat kunnen oplossen? Volgens Hinnekes kan het helpen om onze discussie wat trager te voeren, zodat we ons ook bewust kunnen worden van wat onze partner aan het denken en voelen is. 

Volgens de onderzoekster is er echter geen reden tot ongerustheid over dit onbegrip. "Ergens is het ook gezond dat we niet altijd weten wat onze partner denkt. Uit onderzoek blijkt dat het zelfs destabiliserend kan werken voor onze relatie als we altijd weten wat er door het hoofd van onze partner gaat. Die score van twintig procent is dus in zekere zin veilig", besluit Hinnekens.

nieuws

cult

zine