Gezondheid

Studie: essentiële oliën verstoren de hormonen

1 © Thinkstock

Het vermoeden van een link tussen het gebruik van essentiële oliën en abnormale borstgroei bij jongens wordt gesterkt door een nieuwe studie. Wetenschappers ontdekten dat acht stoffen in die oliën de hormonen beïnvloeden.

Gynaecomastia, of de ontwikkeling van abnormaal borstweefsel bij (meestal jonge) mannen, komt maar zelden voor. Vaak is er geen duidelijke oorzaak. Maar een aantal gevallen werd in het verleden gelinkt aan het gebruik van essentiële oliën. 

Een nieuwe Amerikaanse studie, die gisteren werd voorgesteld op de jaarlijkse bijeenkomst van Endocrine Society in Chicago, ondersteunt dat idee.

Lavendelolie

Share

Alle acht stoffen hadden in zekere mate invloed op de hormonen: ze bevorderden oestrogeen en remden testosteron

Essentiële oliën worden verwerkt in sommige zepen, lotions, shampoos en haarproducten. Ze worden soms ook gebruikt als alternatieve medische behandelingen. Deze oliën worden afgeleid van planten, zoals lavendelolie en theeboomolie. 

Een eerdere studie ontdekte al dat die twee oliën eigenschappen hebben die de hormonen kunnen beïnvloeden die bepalend zijn voor de mannelijke uiterlijke eigenschappen. De nieuwe studie ging nog een stap verder en keek naar acht chemische hoofdbestanddelen die in essentiële oliën zitten. 

De stoffen werden in het labo getest op menselijke kankercellen. Alle acht hadden ze in zekere mate een invloed op de hormonen: ze bevorderden de eigenschappen van oestrogeen en remden die van testosteron. Dat zou kunnen verklaren waarom sommige jongens borstweefsel ontwikkelen door het gebruik van de oliën.

Ongerustheid

De geteste stoffen zijn, naast de eerder geteste lavendel- en theeboomolie, terug te vinden in minstens 65 essentiële oliën. Reden tot ongerustheid, vindt hoofdonderzoeker J. Tyler Ramsey van het National Institute of Environmental Health Sciences in North Carolina. 

Niet iedereen zal dezelfde reactie vertonen op de stoffen, maar Ramsey raadt aan voorzichtig te zijn met het gebruik van essentiële oliën. "Onze samenleving beoordeelt essentiële oliën als veilig. Ze bevatten echter een hele reeks chemische stoffen en sommige daarvan kunnen de hormonen verstoren."

nieuws

cult

zine