Baanbrekend onderzoek

Stress verhoogt risico op dementie

- redactie - Bron: The Guardian
1 Archiefbeeld. thinkstock

Stressvolle ervaringen, zoals arm of ernstig ziek zijn, doen het brein sneller verouderen, zo toont een nieuwe Amerikaanse studie aan. Bijgevolg lopen minder gegoede mensen meer risico op dementie.

Onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin hebben 1.320 mensen bevraagd over ervaringen die in hun persoonlijke leven stress hebben veroorzaakt, zoals het hebben van een gewelddadige ouder, het doorspartelen van een financiële crisis, ontslagen worden of ernstig ziek zijn. Uit de onderzoeksbevindingen kwam naar voren dat die stressvolle ervaringen sterk in relatie staan met een slechter geheugen op oudere leeftijd. 

Het onderzoek toont ook aan dat Afro-Amerikanen ouder dan 65 twee keer meer kans lopen op de ziekte van Alzheimer dan hun blanke landgenoten. Als lid van een minder geprivilegieerde gemeenschap ervaren zij immers tot 60 procent meer stressvolle ervaringen in hun leven, zo haalt de studie als oorzaak aan.

Lees ook: Demente vrouw vergeet zorgpremie te betalen: 1.560 euro kwijt (+) 

Gisteren werden de onderzoeksresultaten gepresenteerd op de Internationale Conferentie van de Alzheimersassociatie in Londen. "Deze studie bewijst: kwetsbare groepen lopen meer kans op dementie. Overheden wereldwijd moeten dit issue tackelen, het vergt gecoördineerde actie", zegt Maria Carrillo, chef wetenschap bij de Alzheimersassociatie. 

nieuws