Cryptomunten

Rush op cryptomunten bemoeilijkt zoektocht naar buitenaards leven

1 © null

Wetenschappers die proberen boodschappen van buitenaards leven op te vangen, hebben steeds meer moeilijkheden om aan de benodigde hardware te geraken. De reden? De computerchips die ze daarvoor nodig hebben, worden ook gebruikt om aan 'cryptomining' te doen, het delven naar cryptomunten. Dat meldt de BBC.

Verschillende onderzoeksgroepen doen hun verhaal aan de Britse openbare omroep. Wanneer ze de laatste maanden nieuwe GPU's (Graphics Processing Units) wilden aankopen, bleek de prijs daarvan fel gestegen te zijn. Dat komt omdat steeds meer mensen die delven naar cryptomunten, waarvan Bitcoin er één is, ook gebruik willen maken van de zware computerchips.

Transacties in cryptomunten moeten immers worden geverifieerd door het oplossen van ingewikkelde puzzels. Op dezelfde manier kunnen ook nieuwe cryptomunten worden gemaakt. De eerste van die puzzels konden nog gedaan worden door een simpele laptop. Tegenwoordig worden die transacties en het delven naar nieuwe munten echter zo complex dat ze meer rekenkracht en dus sterkere computers vereisen.

De onderzoekers trekken in elk geval aan de alarmbel. Als de prijs van de computerchips nog meer stijgt, dreigen ze te duur te worden en hun werk in gevaar te brengen. Gisteren nog bleek dat het delven naar nieuwe cryptomunten ook de vraag naar elektriciteit in IJsland exponentieel liet stijgen.

nieuws

cult

zine