Dossier Kernenergie

Regering Noord-Rijnland-Westfalen eist ontmanteling van Tihange na incident

1 © EPA

De regering van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen eist opnieuw de sluiting van de Belgische kerncentrale van Tihange, na een nieuw incident vrijdag. Tihange 1 kwam vrijdagavond om 22.35 uur automatisch tot stilstand nadat brand was uitgebroken in het niet-nucleaire deel van de centrale.

Bondskanselier Angela Merkel en het Duitse ministerie van Milieu moeten met België gesprekken opstarten over de ontmanteling van de centrale, verklaarde minister van Leefmilieu van de deelstaat, Johannes Remmel, op Twitter. Minister van Economie Garrelt Duin twitterde op zijn beurt dat "Tihange van het net moet worden afgekoppeld. Voorgoed."

De centrale van Tihange, in de provincie Luik, ligt ongeveer 70 kilometer ten westen van Aken. Het incident van vrijdag had geen gevolgen voor de arbeiders, de bevolking of voor het milieu, zo verklaarde uitbater Electrabel nadien.

Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten van Noord-Rijnland-Westfalen kritiek uiten op Tihange. Naar aanleiding van de heropstart enkele dagen geleden van kernreactor Tihange 2, een van de zogenoemde scheurtjescentrales, liet Remmel ook al optekenen dat "de Belgische regering Russische roulette speelt". Remmel zei toen dat Tihange "een afbrokkelende reactor is en dat de problemen in de installatie al jaren toenemen".


Dossier Kernenergie
Dossier Kernenergie

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine