Ecologie

Ratten en duiven nemen plaats in van tijger

1 © Alamy Stock Photo

Landschappen lijken wereldwijd steeds meer op elkaar, dus raken iconische diersoorten als de tijger stilaan meer en meer bedreigd. Maar niet getreurd: duiven en ratten staan te wachten om hun plaats in te nemen.

Dieren die op een kleine oppervlakte leven, zijn erg kwetsbaar voor toenemende verstedelijking. Wie in een specifieke biotoop leeft, loopt namelijk meer risico op uitsterven dan soorten die zich overal kunnen nestelen.

Onderzoekers van het University College London zien de globale diversiteit afnemen, maar sommige dieren laten zich niet kennen. “We zien een toename van soorten die in een brede omgeving kunnen aarden, zoals duiven in steden en ratten op het platteland”, zegt onderzoeker Tim Newbold van het University College London. Ratten, muizen en mussen kunnen zich makkelijk aanpassen aan allerlei omgevingen, ook aan steden. Een tijger of neushoorn kan daarentegen slechts in een beperkte habitat overleven.

Zo krijgen we steeds meer dezelfde soorten te zien, zeggen de wetenschappers. Hoe meer de mens de natuur aantast, hoe moeilijker plaatselijke soorten kunnen overleven.

nieuws

cult

zine