video

Primeur: natuurbeschermers filmen voor het eerst twee volledig witte giraffen

- Redactie - Bron: The Guardian
1 Een screenshot van de twee zeldzame witte giraffen. © Screenshot YouTube / The Guardian

Opmerkelijke beelden: natuurbeschermers van een nationaal park in Kenia zijn er voor het eerst in geslaagd om twee witte giraffen vast te leggen op film. Moeder en kind lijden aan de zeldzame pigmentziekte leucisme. Dat schrijft The Guardian.

Het was een lokale dorpeling die het opmerkelijke duo in juni voor het eerst spotte in het natuurpark Ishaqbini Hirola Conservancy, in het oosten van Kenia. Daarna slaagden medewerkers van het park, beheerd door de ngo Hirola Conservation Programma (HCP), erin de twee te filmen. 

"Ze waren zo dichtbij en uitermate kalm. Onze aanwezigheid leek hen niet te storen", aldus de ngo aan The Guardian. "De moeder bleef heen en weer wandelen voor onze neus, terwijl ze teken deed naar haar kleintje dat het zich moest verstoppen in de bosjes."

Volgens HCP is het nog maar de derde keer dat zo'n witte giraf gezien werd. Eerder waren er meldingen in Tanzania in maart 2016, en in Somalië in januari 2016. 

De zeldzame pigmentziekte leucisme verhindert pigmentatie van de huidcellen. In tegenstelling tot albinisme hebben de dieren bij leucisme wel nog pigmentatie in de zachtere weefsels. Daarom hebben de twee giraffen bijvoorbeeld wel donkere ogen. 

nieuws

zine