Wetenschap

Onzinpublicaties brengen wetenschappelijke tijdschriften in verlegenheid

1 © Pixabay

Heteromannen zijn minder homofoob als ze anale speeltjes gebruiken. En plekken om je hond uit te laten zouden een 'verkrachtingscultuur' in stand houden. Wetenschappelijke tijdschriften zijn in verlegenheid gebracht nu gepubliceerde artikelen onzinstudies blijken te zijn.

Drie Amerikaanse wetenschappers schreven de nepartikelen om bloot te leggen hoe het publicatiesysteem werkt in sociaal-wetenschappelijke vakgebieden als genderstudies, queer theory en postkolonialisme. Die vakgebieden doen onderzoek naar de onderdrukking en uitsluiting van groepen op basis van geslacht, huidskleur of identiteit en kunnen een activistische inslag hebben. Volgens het drietal krijgt hierdoor ideologisch bevooroordeeld en wetenschappelijk ongefundeerd onderzoek voorrang in de vaktijdschriften.

Zo werd het academisch tijdschrift Affilia: Journal of Women and Social Work flink in de maling genomen door de drie auteurs, die delen uit Adolf Hitlers Mein Kampf herschreven in 'intersectioneel feministisch' jargon.

nieuws

cult

zine