Slaapproblemen

Onderzoek bij 91.000 mensen is duidelijk: "Leg na 22.00 uur uw gsm aan de kant"

Grootschalige Britse studie ziet verband tussen laat telefoongebruik en slaapproblemen

- Meike de Roest - Bron: The Times
1 Britse onderzoekers raden aan dat vanaf een uur of tien 's avonds de telefoon aan de kant moet worden gelegd. Op die manier heeft het lichaam genoeg tijd om tot rust te komen voor het slapengaan. © ANP XTRA

Na tien uur 's avonds moet je je telefoon wegleggen, zo blijkt uit een Britse studie die werd gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. Onderzoekers linken een verstoorde slaap aan depressie en ontevredenheid. 

Mensen die 's avonds laat nog in de weer zijn met allerhande beeldschermen, lopen aantoonbaar meer risico op stemmingswisselingen en slaapproblemen. Het late gebruik van beeldschermen wordt onder meer gelinkt aan nervositeit en manische depressie. 

Share

'Daglicht is tijd voor activiteiten, nacht is tijd om te slapen'

Britse onderzoekers

Hoewel de onderzoekers niet kunnen aantonen dat een verstoorde slaap direct deze problemen veroorzaakt, geven ze aan dat hun onderzoek eens te meer het bewijs is dat ons natuurlijke slaapritme is verstoord. "Daglicht is tijd voor activiteiten, nacht is tijd om te slapen."

Eerdere studies zochten al naar een verband tussen onregelmatige werkuren, die de natuurlijke cyclus van 24 uur doorbraken.

zine