Global warming

Oceanen zijn 2 procent zuurstof verloren

Het zuurstofgehalte in de oceanen is in de laatste halve eeuw met meer dan 2 procent gedaald. De gevolgen daarvan voor het ecosysteem en de mens kunnen desastreus zijn, waarschuwt een studie in Nature.

1 (FILES) This file photo taken on May 14, 2009 shows fish swimming in the coral reef of Bunaken Island national marine park in northern Sulawesi,a marine protected area with a flourishing coral reefs, seagrass bed and mangrove that is home to endangered species such as dugongs, sea turtles, giant clams and others.
Underwater meadows of seagrass offer important protection against pollution to both humans and coral reefs, but are in jeopardy worldwide due to climate change, sewage and agricultural runoff, researchers said on February 16, 2017. Places with healthy seagrass -- where sponges, clams, small fish and other filter feeders thrive -- can reduce bacteria that is harmful to both people and marine life by up to 50 percent, said the study in the journal Science.
/ AFP PHOTO / ROMEO GACAD
© AFP

Zonder zuurstof is geen leven mogelijk, en dat geldt ook in de oceanen. Maar het aanbod van zuurstof wordt er op verschillende manieren geremd door de klimaatverandering. Zo neemt warmer oppervlaktewater minder zuurstof op, en hapert het transport naar de diepere lagen van de zee.

Dode zones

Wetenschappers van het Geomar Helmholtz Centre for Ocean Research in Kiel konden over de hele wereld vaststellen wat klimaatmodellen al langer voorspellen: dat de klimaatverandering het zuurstofgehalte in het zeewater doet afnemen. In een studie in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature analyseren ze historische data die ze aanvulden met de laatste metingen.

Share

Dode zones zijn rampzalig voor de visbestanden en stoten zwaveloxide uit, een krachtig broeikasgas

Uit hun analyse blijkt dat het zuurstofgehalte wereldwijd met meer dan 2 procent is gedaald. Ook groeit het aantal "dode zones", gebieden met een erg lage zuurstofgraad in ondiepe regio's. Die zones zijn niet alleen rampzalig voor de visbestanden, maar stoten ook zwaveloxide uit, een krachtig broeikasgas.

Hartaanval

"Het is alsof de oceanen afstevenen op een hartaanval", zegt David Baker, oceanograaf aan de universiteit van Hong Kong. "Wat er in feite gebeurt, is dat de hartslag van de oceanen vertraagt, en dat er minder zuurstof richting de oceaan gaat."

De oceanen zijn op nog meer manieren beïnvloed door het klimaat. Zo leidt het krimpende ijs op de polen tot meer groei van plankton. Als dat plankton afsterft, leidt de ontbinding ervan tot een verdere daling van het zuurstofgehalte.

Verschillen

Share

Het grootste verlies werd opgetekend in het noorden van de Stille Oceaan

Het zuurstofgehalte verschilt in grote mate tussen verschillende regio's. Maar uit de studie blijkt opvallend genoeg dat de daling zo goed als overal is vast te stellen. Het grootste verlies werd opgetekend in het noorden van de Stille Oceaan.

Een daling van 2 procent lijkt niet veel, zeggen de onderzoekers, maar ze kan ernstige gevolgen hebben voor het leven in de oceanen en voor de mens die ervan afhankelijk is. "In tegenstelling tot een kleine daling in de atmosfeer, kan een daling in de oceanen verregaande gevolgen hebben", zegt medeauteur Lothar Stramma. "Die kunnen in de eerste plaats vooral schadelijk zijn voor de visserij en kustgemeenschappen."