wetenschap

Nieuwe wespensoort gespot in Vlaanderen en dat is slecht nieuws voor onze bijen

1 © rv

Met de vondst van de eerste Aziatische hoornaar in Vlaanderen in een bijenkast in Oudenaarde worden imkers opgeroepen om alert te zijn. De (voor de mens ongevaarlijke) soort is een nieuwe bedreiging voor de imkerij, maar ook voor andere inheemse bestuivers, zo zeggen Honeybee Valley en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO).

In tegenstelling tot inheemse wespensoorten, vangt de Aziatische hoornaar honingbijen aan de ingang van de bijenkast. "En als de kast voldoende verzwakt is, zal de Aziatische hoornaar ook ín de kast bijen en broed roven om zijn nakomelingen mee te voeden", zegt Dries Laget (Honeybee Valley/UGent). "Dat gebeurt vooral in het najaar, wanneer de andere voedselbronnen schaars worden."

In november 2016 werd in ons land een eerste nest gevonden en vernietigd in Guignies (Brunehaut), in de provincie Henegouwen, op zowat 40 kilometer van de plaats in Oudenaarde waar vorige week een werkster werd aangetroffen.

Bestrijden
De soort vormt niet alleen een nieuwe bedreiging voor de imkerij, maar kan ook een probleem worden voor de inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen, solitaire bijen, muggen en andere insecten die bestuivingsdiensten leveren. Ze staat daarom op de Europese lijst van te bestrijden exoten.

Om de verspreiding tegen te gaan of in te dammen, moeten de nesten verdelgd worden, maar dat is specialistenwerk. "70 procent van de nesten bevinden zich in bomen op een hoogte van meer dan 10 meter", zegt onderzoeker Tim Adriaens (INBO). "Het bestrijden kan ook alleen maar 's avonds, wanneer alle werksters binnen zijn."

Brandweer
Hoornaars worden verdelgd door onder druk insecticide in het nest te spuiten. Het behandelde nest wordt dan verwijderd en verbrand. Omdat de soort niet bij huizen voorkomt, ligt het inschakelen van de brandweer moeilijk. "De kunst is het nest te vinden. Hiervoor vragen we imkers en natuurliefhebbers alert te zijn".

Preventief hoornaren afvangen heeft geen enkel effect op de populatieopbouw.

nieuws

cult

zine