Buitenaards leven

Nederlandse vondst “veelbelovend” voor zoektocht naar buitenaards leven

- Niels Waarlo - Bron: De Volkskrant
1 Met de ontdekking van Lucas Patty kunnen we volgens astronoom Frans Snik uiteindelijk licht uiteenrafelen op zoek naar tekenen van leven in het heelal. ©

Ontdekken we straks buitenaards leven dankzij een Nederlandse uitvinding? Dat zou kunnen, nu een promovendus van de Vrije Universiteit heeft gemeten dat organisch weefsel een unieke handtekening achterlaat in licht.

Schijn een zaklamp op een ­kamerplant en na aanraking met de plant maakt het licht een soort kurkentrekkerbeweging, toont bioloog Lucas Patty in het proefschrift dat hij maandag verdedigt. Het mensenoog merkt daar niets van, maar het apparaat dat Patty ontwikkelde, pikt dit voor het eerst op.

De kurkentrekkerbeweging ontstaat doordat leven orde schept in chaos, legt Patty uit. Zoals de linker- en de rechterhand elkaars spiegelbeeld zijn, zo bestaan er moleculen die elkaars spiegelbeeld zijn maar verder niet verschillen. Normaal gesproken, zitten de verschillende vormen willekeurig door elkaar heen, maar levende weefsels ‘kiezen’ tijdens hun groei consequent voor één vorm.

nieuws

cult