Ecologie

Naast het klimaat bedreigt een ander probleem de mens. Maar we hebben er veel minder aandacht voor

VN-biodiversiteitsconferentie in Egypte moet nieuw akkoord over bescherming soorten opleveren

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving

Dat dit weekend in de Poolse stad Katowice een VN-klimaattop start is ondertussen bekend, maar dat in Egypte al twee weken een biodiversiteitstop loopt weet ongeveer niemand. Is de ijsbeer belangrijker dan de panda?

Share

Net zoals de opwarming is de steeds snellere vernieling van soorten en ecosystemen een internationale bedreiging van formaat

‘Katowice’ is ook in Vlaanderen stilaan een woord dat een belletje doet rinkelen. Het centrum van de Poolse steenkoolindustrie is vanaf dit weekend gastheer voor de jaarlijkse VN-klimaatonderhandelingen. Internationale en nationale media brengen nu al traditiegetrouw voorafbeschouwingen, maar dit keer is de aandacht voor wat de 195 landen daar in Polen zullen bedisselen nog groter dan anders. De laatste tijd is immers nog duidelijker geworden hoezeer de klimaatcrisis uit de hand aan het lopen is.

Bovendien leeft het thema meer en meer bij burgers. Zondag staat er ook bij ons een grote klimaatmanifestatie gepland en wereldwijd lopen honderdduizenden burgers zich warm voor opvallende ‘klimaatmarsen’.

nieuws

cult

zine