Wetenschap

Mysterieuze nieuwe walvissoort ontdekt in Alaska

- AS - Bron: National Geographic
1 Archieffoto. © AFP

Een dode walvis, die in 2014 aanspoelde op een afgelegen strand in Alaska, blijkt een nieuwe walvissoort. Experts reageren in National Geographic laaiend enthousiast op de nieuwe vondst: "Dit is zo uitzonderlijk." De zoektocht naar een levend exemplaar is begonnen.

De walvis van zo'n 7,3 meter lang werd per toeval gevonden door een biologieleraar op de Pribilofeilanden voor de kust van Alaska. Die waarschuwde op zijn beurt een pelsrobonderzoeker, die het dier niet kon thuisbrengen. Dat werd het begin van de zoektocht naar de oorsprong van de mysterieuze walvis.

Uit nieuw onderzoek, dat gisteren werd gepubliceerd, blijkt dat het niet om een Baird's spitssnuitdolfijn gaat - zoals de ontdekkers eerst dachten - maar om een nieuwe soort walvis. "We weten niet hoeveel er bestaan, waar ze typisch gevonden worden of eender wat", reageert onderzoeker Phil Morin, die coauteur is van de nieuwe studie. "Maar we gaan beginnen zoeken."

Onder de radar

Het is uiterst zeldzaam dat een nieuwe soort walvis ontdekt wordt, en experts zijn dan ook laaiend enthousiast door de vondst. "Het is gewoon zo geweldig te denken dat we in 2016 nog steeds nieuwe dingen ontdekken in onze wereld, zelfs zeezoogdieren die meer dan 7 meter lang zijn", reageert Morin.

En Morin is niet alleen in zijn enthousiasme. "Het doet mijn hoofd duizelen dat zo'n grote, erg verschillende walvis zolang onder de radar van de wetenschappelijke gemeenschap kon blijven", reageert Robert Pitman van de Society for Marine Mammalogy. "Het is een duidelijk signaal dat we maar heel erg weinig weten over wat er in de oceanen rond ons leeft."

nieuws

cult

zine