Wetenschap

Mosselen uit de Noordzee bevatten te veel plastic

- Redactie - Bron: De Standaard

Mosselen, langoustines en oesters uit de Noordzee bevatten te veel plastic. Dat blijkt uit een studie van de UGent, waarover De Standaard bericht. 

1 © ANP

Onder andere kleine plasticbolletjes die gebruikt worden in cosmeticaproducten en wasmiddelen maken deel uit van de plasticberg in de zeeën. Uit een recente studie is gebleken dat één enkele douche kan resulteren in 100.000 plasticdeeltjes die in zee belanden. 

Die deeltjes worden opgegeten door zeedieren, en zo kunnen ze ook in onze maag belanden. Vissoorten als kabeljauw zijn veilig, volgens milieutoxicoloog Colin Janssen van de UGent. "Maar in mosselen, oesters, garnalen en langoustines zit het plastic wel in de delen die we eten", zegt hij in De Standaard. 

11.000 plasticdeeltjes

De UGent berekende dat de weekdieren uit de Noordzee zoveel plastic bevatten dat we jaarlijks tot wel 11.000 plasticdeeltjes opeten. De risico's zijn moeilijk in te schatten, luidt het. Wel is het duidelijk dat een deel van het plastic in ons bloed terechtkomt en zich daar bovendien kan opstapelen.

"We weten niet hoeveel plastic je in je bloed moet hebben om ontstekingen te krijgen of ziek te worden", aldus nog Janssen. Een verbod op mosselen is volgens hem niet aan de orde. Wel moeten er meer maatregelen getroffen worden om te vermijden dat er nog plastic in de natuur terecht kan komen.

Er gebeurt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen van al dat plastic in de zeeën en oceanen. Het wordt hoe langer hoe duidelijker hoe rampzalig groot de omvang van het probleem is. Een recente studie wees uit dat de plasticvervuiling al is doorgedrongen tot de allerdiepste plekken van de oceanen.

nieuws

cult