Voeding

Morgen op het menu: kweekvlees

Gehaktbal geproduceerd zonder dierenleed en met 90 procent minder uitstoot

1 Uma Valeti en Nick Genovese hebben twee miljoen dollar binnengehaald met hun gehaktbal. © RV

Vlees dat groeit als een prei, waarvoor je geen dieren moet slachten: het wordt een realistisch alternatief. Dat bewijst een nieuwe start-up met een kweekvleesgehaktbal. 'De markt is gigantisch en de prijs is gevoelig aan het dalen.'

Share

'Ik wil binnen vijf jaar kweekvlees aanbieden voor tien tot twintig euro per kilogram, of acht euro per hamburger'

Mark Post, Mosa Meat (Universiteit Maastricht)

"Binnen het uur wilden ze ons zien." Cardioloog Uma Valeti (University of Minnesota) kon het amper geloven. Na enkele jaren testen stapte hij met zijn plannen voor een start-up in kweekvlees naar durfinvesteerders in Silicon Valley, en die hapten meteen toe. Nu heeft Valeti's bedrijf Memphis Meats twee miljoen dollar en deals met restaurants en hamburgerketens binnengehaald, en proefden ze hun eerst kweekvleesgehaktbal.

Daarmee is de derde start-up voor kweekvlees een feit. In Brooklyn werkt Modern Meadow aan 'kweekleder' en staat kweekvlees op de planning.

nieuws

cult

zine