Wetenschap

Monsterverlies van 153 miljoen euro fatale klap voor Electrawinds

1 ©BELGA

Het geïmplodeerde groenestroombedrijf Electrawinds heeft vorig jaar liefst 153 miljoen euro verlies geleden. Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2013 die pas werden vrijgegeven, zo schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

Het Oostendse groenestroombedrijf heeft na een bijzonder turbulent anderhalf jaar eindelijk de jaarrekeningen van 2013 kunnen afronden. De beursgenoteerde Luxemburgse topholding dook 153 miljoen euro in het rood. Dat verlies is flink hoger dan de 133 miljoen euro omzet die het bedrijf vorig jaar kon boeken. Dat Electrawinds vorig jaar in bijzonder slechte papieren zat, was al duidelijk, maar precieze cijfers werden nooit gegeven. Na verschillende mislukte pogingen om het kapitaal te versterken, moest het bedrijf van ondernemer Luc Desender, in december bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen.

De zwaarste problemen zaten in de divisie Bio, die de productie van groene stroom en biodiesel uit allerlei vetten omvatte. Die leed 77 miljoen euro verlies. Ook de projectonwikkelingsdivisie schreef bloedrode cijfers.

zine