Wetenschap

Mogelijke uitkomst voor toekomstige patiënten met zenuwschade: gentherapie stimuleert herstel

- Stan Van Pelt - Bron: Volkskrant
1 Een impressie van de menselijke zenuwen bij de tentoonstelling ‘Body Worlds & The Cycle of Life’. Bij ratten lukte het wetenschappers om kapotte zenuwen te laten herstellen met gentherapie. © EPA

Gentherapie kan afgescheurde zenuwen gedeeltelijk herstellen. Dat laten Nederlandse neurowetenschappers zien in een nieuwe studie met ratten. De nieuwe methode kan in de toekomst mogelijk bijdragen aan het herstel van nu nog ongeneeslijke zenuwschade bij mensen, zoals dwarslaesies.

Het ingebrachte gen stimuleert de aanmaak van een groeistof, GDNF, die zenuwcellen aanzet tot herstelgroei. Bij ratten van wie de achterpootzenuwen waren doorgesneden, herstelden twee keer zoveel zenuwen als bij ratten die geen gentherapie kregen. Ook vertoonden hun achterpoten na acht weken meer spieractiviteit, schrijven de onderzoekers in de jongste editie van vakblad Brain.

De ratten staan model voor patiënten met schade aan zenuwbundels bij de schouder die de arm- en handspieren aansturen. Deze patiënten zijn meestal ofwel slachtoffers van zware verkeersongelukken, of baby’s bij wie het armpje klem is komen te zitten in het geboortekanaal.

nieuws

cult

zine