Vervuiling

Microplastics vervuilen zelfs de meest afgelegen delen van de oceanen

- Redactie - Bron: The Guardian
1 © Thinkstock

Onderzoekers hebben microplastics gevonden in de meest afgelegen en onbekende delen van de oceanen. Het doet de zorgen over de grootte van het probleem nog toenemen.

Stalen van het middelpunt van de Zuid-Indische Oceaan tonen aan dat er relatief grote volumes plastic deeltjes aanwezig zijn. Wetenschappers van het onderzoekscentrum Geomar in Kiel spreken van 42 deeltjes per kubieke meter, wat verrassend veel is voor een afgelegen gebied.

"In dit extreem afgelegen deel van de oceaan werden nooit eerder gegevens over microplastics verzameld", zeggen de onderzoekers. "Er zijn plekken in de oceaan die niet geobserveerd worden. Dit kan tot belangrijke inzichten leiden over wat er met het microplastic in de oceaan gebeurt."

Meeste plastic in Europa

De stalen werden verzameld door een onderzoeksschip dat deelneemt aan de Volvo Ocean Race. De wedstrijd brengt de schepen op afgelegen plekken, waar nooit eerder data verzameld zijn. Volgens de Duitse onderzoekers staat het onderzoek naar microplastics nog maar in zijn kinderschoenen. Wetenschappers hebben op dit moment maar bewijzen voor 1 procent van het plastic waarvan ze vermoeden dat het zich in de wereldzeeën bevindt.

De gegevens die tijdens de race verzameld werden, tonen aan dat het meeste plastic zich rond de Noord-Atlantische en Mediterrane kusten in Europa bevindt. Daar werden concentraties van 180 tot 307 deeltjes per kubieke meter genoteerd. Ook aan de kust van Kaapstad (152 deeltjes per kubieke meter) en de Australische kust (115 deeltjes per kubieke meter) werden hoge concentraties gevonden.

Elk jaar komt meer dan 8 miljard kilo plastic in de oceanen terecht. Uit onderzoek is gebleken dat miljarden stukjes plastic zich vasthechten aan koralen.

nieuws

cult

zine