Wetenschap

Light-frisdranken gelinkt aan dementie en beroertes

Het drinken van light-frisdrank zou het risico op dementie verdriedubbelen, waarschuwt een nieuwe studie van de universiteit van Boston. Mensen die de drankjes vaak drinken, zouden volgens de wetenschappers ook meer kans hebben op beroertes. 

1 © AP

Wetenschappers hebben al meermaals met vermanend vingertje verklaard dat de light-varianten van frisdranken niet per se een gezondere optie zijn. De auteurs van het onderzoek uit Boston onderzochten daarom gedurende zeven jaar de dieetgewoonten van zowat 4.000 mensen en monitorden in het daaropvolgende decennium de gezondheidstoestand van de participanten. 

Ze ontdekten dat personen die minstens één kunstmatig gezoet drankje dronken per dag 2,9 maal meer kans maakten om alzheimer te ontwikkelen en drie maal zoveel kans hadden op een beroerte dan mensen die zelden frisdrank dronken. Eenzelfde verband voor de normale "vette" variant kon men niet detecteren.

Hoewel de studie geen causale link kon blootleggen tussen de consumptie van light-dranken en dementie, toonde eerder onderzoek al aan dat kunstmatige zoetstoffen de bloedvaten kunnen beschadigen. 

Voorzichtigheid geboden

"We weten dat het verlagen van de toegevoegde suikers een belangrijke strategie is voor wie gezond wil leven of gewicht wil verliezen", zegt professor Rachel Johson van het Amerikaanse Heart Association's Nutrition Committee. "Maar tot we meer weten, moeten mensen voorzichtig met de drankjes omspringen."

Johnson voegt eraan toe dat de drankjes functioneel kunnen zijn voor mensen met diabetes of personen die gewicht willen verliezen. Maar ze benadrukt dat water, magere melk en andere dranken zonder toegevoegde suikers ook uitstekende alternatieven zijn. 

Het onderzoek vond tot slot nog dat het drinken van suikerrijke dranken, zoals verschillende fruitsappen, gerelateerd is aan een slechter geheugen en een kleiner breinvolume.