Ruimtevaart

Lancering opvolger Hubble-telescoop in gevaar: er is straks mogelijk geen raket meer

- Bard van de Weijer - Bron: De Volkskrant
1 Lancering van een Ariane 5 vanaf Frans Guyana. De raket heeft beroemde satellieten in de ruimte geschoten, waaronder komeetjager Rosetta en de Europese ruimtetelescoop Herschel. © AFP

De door eindeloze vertragingen geplaagde James Webb-ruimtetelescoop dreigt de aansluiting met zijn raket te missen. De beoogde raket die de opvolger van de befaamde Hubble-telescoop moet lanceren, de Ariane 5, gaat uiterlijk eind 2022 uit de vaart, omdat zijn opvolger dan gereed is.

James Webb had tien jaar geleden al gelanceerd moeten worden, maar technische tegenslagen veroorzaakten telkens uitstel. Begin dit jaar stond de datum op 2020, toen bleek dat de telescoop tijdens een triltest onderdelen had verloren. Daarop werd de lancering opnieuw uitgesteld tot maart 2021. Op dat moment vliegt de Ariane 5 nog steeds, maar verder uitstel kan tot problemen leiden, meldt Ars Technica.

Hoewel de ruimtetelescoop ook in de nieuwe Ariane 6 past, is het de vraag of NASA het aandurft de 10 miljard dollar kostende sterrenkijker mee te sturen met deze raket, die zich dan nog niet bewezen heeft.

nieuws

cult

zine