Gezondheid

Kanker spotten kan binnenkort via de adem

2 Dit toestel moet het eenvoudiger en goedkoper maken om kanker op te sporen. © Owlstone Medical

Britse wetenschappers gaan een revolutionaire ademtest onderzoeken die kanker kan opsporen. Zo'n toestel zou het op termijn veel eenvoudiger en goedkoper moeten maken om de ziekte te ontdekken.

Lees ook

2 © Geert Van De Velde

4 lotgenoten over leven met kanker: “Het is nooit voorbij”

Het Breath Biopsy-toestel is ontworpen om vormen van kanker op te sporen in de moleculen die patiënten uitademen. De onderzoekers hopen dat ze zo op een eenvoudigere, goedkopere manier kanker in een vroeg stadium kunnen spotten. "Dit heeft het potentieel om duizenden levens te redden en miljoenen te besparen", klinkt het.

Twee jaar lang gaan ze het toestel testen in het Addenbrooke's Hospital in Cambridge. Hiervoor gaan ze op zoek naar 1.500 testpersonen, zowel gezonde mensen als kankerpatiënten. Initieel willen ze vooral patiënten onderzoeken met slokdarm- en maagkanker. Later zullen ze zich ook focussen op prostaat-, nier-, blaas- en alvleesklierkanker.

"We hebben dringend nieuwe instrumenten nodig, zoals deze ademtest, die ons kunnen helpen om kanker vroeger op te sporen zodat patiënten de beste kansen hebben om de ziekte te overleven", zegt professor Rebecca Fitzgerald (Cancer Research UK Cambridge Centre) in de Britse krant The Independent. "Dankzij deze klinische test hopen we dat we in de adem vroege sporen van kanker kunnen vinden."

nieuws

cult

zine