Gender

Ja, mannen kunnen beter kaartlezen. Maar niet omdat ze mannen zijn

Onderzoek toont hoe verschil in navigatietalent voornamelijk wordt gevoed door discriminatie en ongelijkheid

1 © Thinkstock

Mannen zijn beter in navigatie dan vrouwen, leert een grote studie. Al moeten mannen daar niet trots op zijn. 

Wetenschappers van University College London hebben namelijk ontdekt dat het verschil meer te maken heeft met discriminatie en ongelijke opportuniteiten dan met pure kunde. Die bevinding kwam bovendrijven bij een groot onderzoek naar een test voor dementie dat nu gepubliceerd staat in Current Biology

Share

'In landen waar er een grote gelijkheid is tussen mannen en vrouwen, waren de verschillen minimaal'

Hugo Spiers professor experimentele psychologie

Daarbij werd een computerspel gebruikt, Sea Hero Quest, waar wereldwijd meer dan vier miljoen spelers aan deelnemen. Bij dat spel wordt het navigatietalent van iemand gemeten. En dat toonde meteen dat van alle spelers de mannen beter kunnen navigeren dan de vrouwen. Vervolgens vergeleken de onderzoekers die resultaten met de World Economic Forum's Gender Gap Index, die aangeeft hoe het in een bepaald land is gesteld met de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

"In landen waar er een grote gelijkheid is tussen mannen en vrouwen, waren de verschillen minimaal", zegt professor experimentele psychologie Hugo Spiers aan de BBC. "Waar de ongelijkheid groot is, zijn de verschillen ook veel groter. Dat doet vermoeden dat cultuur een effect heeft op de cognitieve mogelijkheden." Ook de welvaart in een land heeft een impact. In Denemarken, Finland en Noorwegen bijvoorbeeld, hebben de mensen volgens de studie het meeste navigatietalent. 

nieuws

cult

zine