wetenschap

Immuuncellen ontketenen revolutie tegen kanker

1 © thinkstock

Met een behandeling waarbij het eigen immuunsysteem van een patiënt wordt ingezet, is bijna iedereen in een groep van terminale leukemiepatiënten genezen. Dat kondigen Amerikaanse onderzoekers aan.

Lees meer:

Over de "doorbraak zoals we er in tien jaar geen meer hebben gehad": Kanker kan niet meer terugkeren (+)

Bij immuunceltherapie worden immuuncellen van de patiënt afgezonderd en zodanig genetisch aangepast dat ze de specifieke kankercellen herkennen, aanvallen en vernielen. Voordeel is dat de nadelen van radio-en chemotherapie vermeden worden. Het eigen immuunsysteem krijgt met andere woorden een boost en wordt ingezet om ook kanker te weren.

Er waren al eerdere successen bekend, maar de nieuwe resultaten die het team van Stanley Riddell (Fred Hutchinson Cancer Research Centre) voorstelt zijn volgens experts revolutionair en ongezien. "Het gaat om mensen die nog maar enkele maanden te leven hadden en bij wie alle andere therapieën faalden. Met de immuunceltherapie bereikten ze het stadium van 'complete remissie', waarbij geen enkele kankercel overblijft", aldus Riddell.

Een tweede onderzoek laat zien dat de aangepaste immuuncellen, die zich telkens vermenigvuldigen, liefst 14 jaar in het lichaam blijven en dus als een preventief vaccin werken wanneer de kanker weer opdaagt.

Lees meer over "de doorbraak zoals we er in tien jaar geen meer hebben gehad".

nieuws

cult

zine