wetenschap

Hondentaal: waarom gebruiken we het en werkt het?

Een internationaal team van wetenschappers is erin geslaagd aan te tonen dat puppy's reageren op "aangepaste taal die zich tot honden richt". Dat schrijft de BBC. Bij volwassen honden heeft dergelijke taal geen nut.

1 © Getty Images

Het lijkt herkenbaar: wanneer we tegen honden praten, hebben we de neiging om een hogere stem te gebruiken en trager te praten. Dergelijke 'hondentaal' is een beetje vergelijkbaar met hoe we tegen baby's praten. De wetenschappers vermoeden dat dat onze manier is om te proberen interageren met wezens die onze taal niet verstaan of niet in staat zijn om te spreken.

Audioboodschappen

Het team van academici deed een poging om te achterhalen of zo'n aangepast taaltje nut heeft bij honden. Ze namen verschillende audioboodschappen op, bijvoorbeeld om honden te begroeten, bij zich te roepen of positief gedrag te bekrachtigen. Ze lieten de boodschappen in zowel aangepaste 'hondentaal' als gewoon gesproken taal horen aan honden van verschillende soorten en leeftijden.

"We constateerden dat puppy's beter luisteren naar hondentaal, wanneer andere impulsen, zoals bijvoorbeeld visuele signalen, afwezig zijn", zegt professor Nicolas Mathevon van de universiteit van Lyon/Saint-Etienne. "Bij volwassen honden konden we besluiten dat ze hetzelfde reageren op aangepaste taal en normaal gesproken taal."

Een mogelijke verklaring is dat oudere honden kieskeuriger zijn, legt Mathevon uit, "en dat ze enkel willen interageren met iemand waarmee ze al vertrouwd zijn".

Betere interactie met dieren

Het experiment geeft het idee dat we anders praten tegen puppy's omdat we ze schattig vinden, een nieuwe dimensie, zo schrijft de BBC. Volgens de theorie reageren we anders op de gezichten van babydieren, omdat we de drang voelen om voor ze te zorgen. "Onze studie toont aan dat we daarnaast dergelijke taal gebruiken om te interageren met een wezen dat niet terugpraat."

Volgens David Reby, een psycholoog van de universiteit van Sussex, kan dit onderzoek tot een betere interactie met dieren leiden. 

nieuws