Gezondheid

Hoger risico op diabetes type 2 door nachtdiensten

1 Nachtwerk verhoogt het risico op diabetes type 2, stelden onderzoekers vast. © Pxhere

Nachtdiensten draaien, is niet zonder gezondheidsrisico's, dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Proefpersonen kregen tijdens een kunstmatig omgekeerd dag- en nachtritme een verlaagde insulinegevoeligheid. Op de lange termijn is dat een bekende risicofactor voor diabetes type 2.

De schattingen lopen uiteen, maar wetenschappers denken dat nachtwerkers ongeveer 40 procent vaker dit type diabetes hebben. Het Maastrichtse onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS, werpt licht op wat er in het lichaam gebeurt en hoe dat een verhoogd risico op diabetes type 2 veroorzaakt.

Veertien proefpersonen verbleven tweemaal drie dagen in een kamer zonder klok of licht van buiten. Hierbij konden ze de ene keer hun normale ritme vervolgen, de andere keer werd, om een nachtdienst te simuleren, het ritme twaalf uur verlegd met behulp van maaltijden, slaap en kunstmatig licht.

Volgens de onderzoeksleider, diabetesexpert Patrick Schrauwen, was de belangrijkste bevinding de verlaagde insulinegevoeligheid van de proefpersonen die een gesimuleerde nachtdienst hadden gedraaid. Insuline verlaagt het bloedsuikergehalte door aan te geven dat het lichaam de suikers moet afbreken of opnemen.

nieuws

cult

zine