Wetenschap

Hoe lasers onze frieten veilig kunnen houden

Een laserscanningtechniek ontwikkeld door de VUB kan de toekomst van onze frietjes veilig stellen. Dat meldt de universiteit in een persbericht, nadat gisteren bekend werd dat de EU plannen heeft om een bepaalde stof die onder andere in frieten zit, te weren uit onze voeding.

2 © VUB

De stof acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten, bijvoorbeeld bij het bakken van frieten. De EU wil de stof zo veel mogelijk uit onze voeding weren omdat uit onderzoek gebleken is dat ze kanker kan veroorzaken.

Dat is slecht nieuws voor onze frietcultuur, meent Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA), die al een brief schreef aan de Litouwse eurocommissaris Vytenis Andriukaitis, bevoegd voor voedselveiligheid. "Het is belangrijk geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie", aldus Weyts.

Laserscanner

2 Lien Smeesters toont het nieuwe toestel. © VUB

Maar volgens de VUB hoeft het zover niet te komen. Een nieuwe optische detectietechniek kan de toekomst van traditioneel gebakken Belgische frieten verzekeren, klinkt het in een persbericht. Het gaat om een nieuwe laserscanningtechniek die gevaarlijke stoffen zoals acrylamide en aflatoxines zeer snel detecteert in aardappelen, noten, granen en maïs.

De techniek werd ontwikkeld door Lien Smeesters, onderzoeker bij de onderzoeksgroep B-PHOT. Een laserscanner meet het risico op acrylamidevorming bij rauwe aardappelen zeer grondig en met een snelheid van meerdere tonnen per uur. En dat zonder gebruik van chemische middelen en zonder schade aan het product zelf. 

Aardappelen met een risicovolle samenstelling, die ongeschikt zijn voor hoge baktemperaturen, reageren anders op een dergelijke lichtmeting, luidt het. In een fractie van een seconde worden de ongeschikte aardappelen eruit gehaald. Die aardappelen blijven wel bruikbaar voor andere bereidingen op lagere temperaturen, zoals puree.