Neptijdschriften

Hoe ging De Morgen te werk bij het onderzoek naar de 'neptijdschriften'?

1 09082018 WVV GENT BELGIE StoelgangbankProfessor dr Bruno Verhasselt en onderzoekster Hannelore Hamerlinck van de stoelgangbank (GSB, Gentst StoelgangBank) in UZ Gent. © Wouter Van Vooren

De Morgen-journalist Remy Amkreutz legt uit hoe hij en collega Barbara Debusschere te werk gingen bij het onderzoeken van de neptijdschriften.

De kiem van dit onderzoek ligt bij de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en de Duitse omroepen Norddeutscher Rundfunk (NDR) en WDR. Zij onthulden in de loop van juli dat meer dan 5.000 wetenschappers die verbonden zijn aan Duitse onderzoeksinstituten en universiteiten gepubliceerd hebben in zogeheten nep- of rooftijdschriften. Het gaat hier om journals die zichzelf als kwaliteitsvol omschrijven, maar waarbij er geen transparante externe controle van de inhoud heeft plaatsgevonden.

Op verzoek van De Morgen gaven de Duitse journalisten inzage in hun ruwe data. Op die manier krijgen wij exclusief zicht op alle aan Belgische instellingen verbonden onderzoekers die in dergelijke rooftijdschriften hebben gepubliceerd, soms na betaling. 

nieuws

cult

zine