Het Grote Klimaatdebat
Joël De Ceulaer

Hoe extreemgroen nostalgie koestert naar een wereld zonder industrie en technologie

4 © Sven Franzen

Spijbelende tieners hebben het klimaatdebat helemaal doen losbarsten. De Morgen gaat een week lang met wetenschappers op zoek naar concrete oplossingen. Maar eerst zet senior writer Joël De Ceulaer de kwestie nog eens op scherp. “De mens helpt de wereld om zeep: dát is dus het beeld waarmee we onze kinderen opzadelen.”

Het grote klimaatdebat

Dat er een probleem is met de opwarming van de aarde, weet onderhand iedereen. Maar hoe lossen we het op? Het is een vraag die klimaatspijbelaars en -betogers voortdurend voor de voeten gegooid krijgen. Daarom start De Morgen vandaag met een ambitieuze klimaatreeks. Vanaf maandag 4 februari ondervragen we wetenschappers uit diverse disciplines over concrete, realiseerbare oplossingen voor de klimaatkwestie. Want dit debat is te belangrijk om het aan politici alleen over te laten. 

Het waren de boontjes uit Kenia die Wouter Van Besien dwongen om kleur te bekennen. In februari 2013 had ik het genoegen om de toenmalige Groen-voorzitter uitgebreid te mogen interviewen over zijn ideologie. Welk mens- en wereldbeeld ligt er ten grondslag aan het ecologische denken van zijn partij? Daar wilde ik achterkomen. En dus stelde ik hem een van mijn favoriete vragen uit die tijd: over de boontjes uit Kenia.

Het is een bekend dilemma.

nieuws

cult

zine