Gezondheid

Hoe broccoli en spruitjes ons kunnen beschermen tegen kanker

1 © iStock

Wetenschappers hebben ontdekt waarom sommige groenten, waaronder witte kool, broccoli en spruitjes, het risico op darmkanker kunnen verkleinen. Dat is voornamelijk te danken aan de stoffen die vrijkomen tijdens het verteringsproces, meldt de BBC.

Dat kruisbloemige groenten, waartoe deze koolsoorten behoren, goed zijn voor de darmen is al langer duidelijk, maar een verklaring was er tot dusver niet. Een onderzoeksteam van het Francis Crick Institute in Londen ontdekte nu dat er kankerwerende stoffen vrijkomen wanneer de groenten door de darmen verteerd worden.

Share

De stof kan het gedrag veranderen van stamcellen die de darmbekleding vernieuwen en van immuuncellen die ontstekingen in toom houden

De onderzoekers gingen na hoe groenten de 'bekleding' van de darmen veranderen bij muizen en in miniatuurdarmen die in het labo gekweekt werden. Net als de huid wordt het oppervlak van de darmen voortdurend vernieuwd, een proces dat 4 à 5 dagen duurt. Als daarbij een foutje optreedt, kan dat leiden tot darmkanker en ontstekingen van de darmwand. 

De nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Immunity, toont aan dat de stoffen in kolen vitaal zijn. Bij de vertering van deze groenten wordt de stof indole-3-carbinol (I3C) geproduceerd. Die wijzigt van samenstelling door het maagzuur. In de darmen kan de stof het gedrag veranderen van stamcellen die de darmbekleding vernieuwen en van immuuncellen die ontstekingen in toom houden.

Meer groenten eten

De wetenschappers onderzochten het effect van deze stof bij muizen. Een dieet met een hoog I3C-gehalte bleek de proefdieren te beschermen tegen kanker. Ook bij muizen die genetisch belast waren met darmkanker, nam het risico af.

De stof had zelfs een effect wanneer er al tumoren aan het groeien waren. "Als we de muizen op een I3C-dieet zetten, werd de tumorgroei stopgezet", aldus de onderzoekers.

Verdere studies zijn nodig om te bepalen of deze groenten hetzelfde effect hebben bij mensen, maar volgens de onderzoekers zijn er alvast voldoende redenen om meer groenten te eten.

nieuws

cult

zine